SUPPLEMENTEN

Supplementen zijn middelen die je in kunt zetten om een tekort in je dagelijkse behoefte van vitaminen en mineralen aan te vullen. Of een ontstaan lichamelijk tekort op te heffen. Met Paleo-ketogeen leven streven we er naar om zoveel mogelijk vitaminen en mineralen uit voeding te halen. Door bewust te kijken naar de voedingswaarde van je eten en daarin andere/betere keuzes te maken kom je een heel eind.

Echter helemaal zonder lukt niet (ook niet bij standaard westers eten) Bij ketogeen eten verandert er iets in je vochthuishouding hierdoor verbruik je meer elektrolyten. Als je deze mineralen niet aanvult, dan kun je last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid en diverse andere klachten. Het is nodig dat je deze mineralen dagelijks middels supplementen aanvult. Zo voorkom je de gevreesde “keto flu”. Heb je echter (voor dat je start met ketogeen eten) al gezondheidsklachten waar de huisarts geen antwoordt op heeft?

Zoek hulp

Als je kampt met gezondheidsproblemen waar je via de reguliere gezondheidszorg onvoldoende uit komt. Kan het zijn dat je lichaam iets tekort komt en kan het nodig zijn om aanvullende supplementen te nemen. Er zijn sites en groepen die je vertellen dat je van alles moet slikken. Als je wanhopig op zoek bent naar een oplossing voor jouw problemen laat je je misschien makkelijk overhalen deze “wondermiddelen” aan te schaffen. Doe dat niet op eigen houtje. Laat eerst onderzoeken of je die stoffen wel echt nodig hebt. Via bloedtesten, urine en ontlastingsonderzoek ect. kun je hiervan een beter beeld krijgen.

Voor een advies op maat verwijzen wij door naar de daarvoor bestemde beroepsgroep van Orthomoleculair therapeuten en klinische psycho-neuro-immunologie (kPNI). Voor de Oerslank therapeuten, kijk voor licentie A op deze pagina. Voor de kPNI therapeuten, kijk bij de MBOG. kPNI therapeuten zijn soms niet aangesloten bij de MBOG of juist bij de VBAG.

Over Kalium en natrium & Optimaal KETOGEEN Leven

Mineralen

Misschien heb je er wel eens gehoord dat  “mineralen / elektrolyten” extra belangrijk zijn als je in ketose bent? Dat klopt en dat komt o.a. doordat koolhydraten 4 gram vocht (incl. mineralen) in het lichaam te brengen en vasthouden. Bij het verminderen van je koolhydraten verlies je dat vocht en dat wordt ook niet aangevuld/vastgehouden als je vetverbrander wordt. Hierdoor neemt de hoeveelheid mineralen die voor je lichaam beschikbaar is af (heel zwart/wit gebracht).

Deze mineralen zijn vrijwel bij alle functies in je lichaam betrokken. Van levensbelang dus! We lichten er een paar uit.

Kalium en natrium beinvloeden veel meer dan alleen de bloeddruk en spier samentrekking. De processen waarbij kalium is betrokken bij zijn bijna ontelbaar . Kalium heeft bijv. grote invloed op de activiteit van alle immuuncellen en de kwaliteit van je botten.

Wat zegt de wetenschap

Evolutionair gezien was de zoutinname vele malen lager en de inname van Kalium veel hoger. En stond ongeveer gelijk aan de verhouding in ons bloed (1:5).

Feit is dat wat je ook eet of inneemt aan supplementen, ons lichaam in staat is de samenstelling en de verhouding van mineralen ons bloed binnen een marge te houden.

In de oorspronkelijke benadering van LCHF (Volek en Phinney) ging men er vanuit dat je met alleen het mineraal natrium (in zout) dit mineraalverlies zou kunnen opvangen. En dat kan in wezen ook. Want zoals je net gelezen hebt het lichaam herstelt de balans en zet mineralen om in de vormen die het nodig heeft.

Nieuwe inzichten geven echter weer dat met name kalium afneemt als je in ketogeen leeft (minder uit je voeding en hogere uitscheiding via urine). Met de kennis van nu leggen we dus de sleutelrol bij kalium en verlagen we het advies voor natrium (zout). Waardoor het lichaam minder moeite hoeft te doen om de balans te hertellen wat ten koste gaat van andere processen zoals dus immuniteit, botsterkte conditie van ons vaten stelsel en nog veel meer.

Je moet het zo zien dat er een functionele prioriteitenlijst is bij de uitvoering van processen in het lichaam. Doordat punten bovenaan die lijst voorgaan kan het zijn dat minder belangrijke stappen worden overgeslagen of zelfs lichaamsstoffen worden afgebroken om een hogere prioriteit te waarborgen. Hierdoor kan een domino effect ontstaan dat invloed heeft op jou energie, je fitheid en gezondheid.Voldoende mineralen in de juiste verhouding is van groot belang. Onderzoeken wijzen uit dat een goede verhouding is:

1 NATRIUM : 4 KALIUM

Wat betekent dit voor je dagelijkse inname?

In gezonde voeding zit gemiddeld 4000 mg kalium per dag. Maar dit is nog niet genoeg om de verhouding tot natrium te halen. Het is daarom nodig kalium aan te vullen met nog eens 4000 mg (4gram).

  • 2 gram natrium is 5 gram zout
  • 8 gram kalium waarvan 4 gram uit voeding en 4 gram extra uit supplementen

Begin de supplementen met 1000 mg per dag om diarree te voorkomen. Afhankelijk van hoe jij je voelt kun je supplementen verhogen naar 4000mg. Let wel, het is een advies! Kijk vooral hoe jij je erbij voelt. Hierbij opgemerkt dat wat we vandaag weten morgen weer achterhaald kan zijn.

Is zoveel kalium veilig?

Raadpleeg je eigen arts het kan zijn dat het voor jou niet verstandig is extra kalium te nemen en je de mineralenbalans op een andere manier te waarborgen. In de links bij dit artikel vind je meer info over kalium.

noodzakelijke SUPPLEMENTEN icm ketogeen

Magnesium Malaat

3 pillen (totaal 1250mg), verspreid over de dag.

Magnesium Malaat is best opneembaar voor je lichaam en je hebt het echt nodig bij zo goed als elk celproces. Alleen al daarom is het een van de belangrijkste supplementen. Magnesium helpt bij spierkrampen

Zout (natrium)

5 gram per dag (=2000mg natrium)

In zout zit natrium dat ons lichaam (in ketose) nodig heeft. De combinatie en verhouding met kalium is belangrijk. (voorkeur Keltisch zeezout)

Kalium Citraat of Bicarbonaat

4000 mg per dag, verdeeld over maaltijden liefst na het eten en vroeger op de dag.

ADH 4700mg maar optimaal lijkt 8000mg. In voeding zit gemiddeld 4000 mg. Het is daarom nodig kalium aan te vullen met 4000 mg. Begin met 1000mg per dag om diarree te voorkomen. Afhankelijk van hoe jij je voelt kun je supplementen verhogen naar 4000mg. Kalium helpt oa. verzuring te voorkomen.

AANBEVOLEN SUPPLEMENTEN

Vitamine D

Bijna iedereen heeft een vitamine D tekort. D haal je uit zonlicht en is betrokken bij tal van lichamelijke processen. De Nederlandse normaalwaarde is 50 nmol/l uit vele onderzoeken blijkt dit echter lang niet toereikend om optimaal te kunnen functioneren. Het is beter een waarde boven de 100 na te streven.

Als uit je bloedwaarde blijkt dat je laag in je vitamine D zit neem dan een kuur van 10.000 IU per dag gedurende twee maanden. Innemen tijdens of na ontbijt (of je eerste maaltijd). Daarna kun je een onderhoudsdosering nemen die in de zomer wat lager mag zijn als je huid vaak wordt blootgesteld aan de zon. Lukt het niet de waarde omhoog te krijgen neem altijd vitamine D in combinatie met vet in voeding. Supplement vitamine K2 helpt bij de opname van vitamine D3. Mensen met ms kunnen in overleg veel hogere dosering overwegen.

Vitamine C

Maximaal de dha van 500 mg per dag tijdens of na ontbijt. Of bij griep/virus een korte kuur van 8 gram per dag (bij diarree dosering verminderen)

Keto is een leefwijze zonder fruit, een voorname bron van vitamine C (groenten ook). Deze vitamine heb je toch nodig en daarom deze aanbeveling.

Omega-3 vetten, krillolie

De vetten uit onze voeding bevatten veel omega 6 vetzuren. Teveel omega 6 bevorderd laaggradige ontstekingen. We hebben omega 3 vetzuren nodig om de balans tussen 3 en 6 te verbeteren en zo het risico te verminderen. Krill is minst vervuilde vorm van visolie.

supplementen SUGGESTIELIJST

Er zijn natuurlijk heel veel meer stoffen die je (tijdelijk) nodig kunt hebben ik noem er slechts een paar waarvan we weten dat mensen er baat bij hebben i.c.m. ketogeen leven.

Voor problemen met de energie huishouding

L-Carnitine

Start met 2 x 1000mg (2x daags half uur voor het eten) (maximaal 4x1000mg)

L-Carnitine zorgt ervoor dat de energieverwerking in je cellen (mitochondriën)  wordt geoptimaliseerd voor vetverwerking. Kan dus helpen als je verminderde energie voelt.

Sommige ervaren een forse energie boost kort na inname. Als blijkt dat je energie te hoog wordt en het je nachtrust beïnvloed heb je dit supplement minder of niet meer nodig. Carnitine krijg je met de OKL macro’s in principe voldoende binnen (via dierlijke eiwitten).

Alpha Lipoic Acid (alfa liponzuur)

600mg tabletten half uur voor het eten innemen (max 4 tabletten)

ALA is een anti-oxidant die gunstige werking heeft op de mitochondriën (energie leveranciers in je cellen). ALA helpt ook bloedsuiker te verlagen (werkt samen met carnitine).

Choline

2 x daags 500gr tijdens of na je eten

Choline werkt samen met Carnitine om de mitochondriën nog efficiënter te maken waar het de opname van eiwitten en aminozuren betreft.

Overige suggesties

B vitaminen

Alleen op basis van aanwijsbaar tekort. Vaak voorkomend is B12 en foliumzuur.

COQ10 Ubiquinol

1 gel bij ontbijt (een gel is 200 mg)

Ubiquinol is de actieve vorm van Q10. Aanbevolen bij hart- en vaataandoeningen meestal samengaand met cholesterol en glucose verstoringen. Maar ook bij auto-immuunziekten en aandoeningen aan zenuwstelsel. Suggestie voor iedereen 40+

Vitamine K2

1 maal daags

Helpt bij opname van vitamine D3 en werkt in combinatie met de andere mineralen aan je botgezondheid. Als je geen zuivel eet (harde kazen) verstandig te supplementeren.

Voor je darmgezondheid

Groenten zijn erg belangrijk om je darmen gezond te houden. In groenten zitten vezels maar haal jij de aanbevolen 30/40 gram per dag? In de overgang naar ketose kun je wat ondersteuning gebruiken wat betreft je darmflora. Naast gefermenteerde groenten kan een kuur met probiotica je helpen.

Probiotica

1 pil bij ontbijt

Kuur van ongeveer een maand aanhouden. Kies een middel met een breed arsenaal aan probiotische bacteriën. Indien nodig kun je af en toe de kuur herhalen. (na diarree/ antibiotica). Tevens is het goed om dagelijks gefermenteerde voeding te eten.

Acacia Fiber

1 eetlepel per dag, bij of na het ontbijt

De koningin onder de prebiotische vezels! Vezels kom je makkelijk tekort bij ketogeen leven. Aanvulling is wenselijk (psyllium vezels bevatten meer koolhydraten).

Inuline

1 eetlepel per dag, bij of na het ontbijt

Prebiotische extra vezels die helpen je darmwerking. Het is goed de genoemde vezels afwisselend te gebruiken.

 

Wij zijn ervaringsdeskundig maar geen artsen en niet aansprakelijk voor jouw gezondheid. De keuzes die je maakt zijn jouw verantwoordelijkheid. Besprek je voornemen om supplementen te slikken dan ook met je huisarts of laat je begeleiden door een therapeut als in de tekst genoemd om af te stemmen of deze levensstijl met supplementen combineert met jouw gezondheidssituatie en medicijngebruik. Het gebruik van supplementen moet zijn afgestemd op jouw persoonlijke behoeften. Bloedonderzoek of orthomoleculaire meting kunnen je vertellen wat jij nodig hebt.

bronnen:

https://www.researchgate.net/publication/318643414_Prevention_and_treatment_of_osteoporosis_a_missing_factor_for_full_efficacy_in_restoring_the_skeleton_and_eliminating_the_risk_of_fragility_fractures

OKL

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5558825/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4399281/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4399281/

 

http://naturafoundation.nl/monografie/kalium.html

 

http://www.orthokennis.nl/nutrienten/kalium